Ulazak u Hrvatsku iz BiH? Najava za otvaranje granica

Updated: Nov 30, 2020

[HR] #bosnaihercegovina #makarska #covid19 #koronavirus #granica #novostiUPDATE 29. lipnja 2020: Ukida li se samoizolacija za one koji ulaze iz BiH?

Hrvatski mediji najavljuju, a ministar Božinovic je potvrdio: Samoizolacija iz BiH više nece biti potrebna! Neki hrvatski mediji su danas objavili izjave ministra Božinovica u kojima hrvatski šef stožera najavljuje promjene u regulaciji ulaska u Hrvatsku. Davor Božinovic, ministar unutranjih poslova RH najavio je otvaranje granica prema Bosni i Hercegovini, odnosno ukidanje obvezne dvotjedne samoizolacije za putnike iz BiH, a odluka bi trebala biti donesena vec sutra!


"U fazi smo plesa s virusom, analiziramo na dnevnoj bazi. EU ce vjerojatno izaci s preporukama, danas su u tijeku ti razgovori. Vjerojatno cemo u odredenoj mjeri liberalizirati režim prelaska granica i kad su u pitanju državljani EU i naše susjedne zemlje. To ce znaciti ulazak u RH na nacin da se svi koji ulaze pridržavaju epidemioloških mjera, više ne bi znacilo obvezu samoizolacije za one koji dolaze iz BiH. Ocekujem to najkasnije sutra", izjavio je Božinovic.


Što to znaci za posjetitelje Makarske Rivijere? S obzirom da su BiH gradani desetljecima jedni od najbrojnijih turista Makarske Rivijere ova najava je docekana sa oduševljenjem, kako kod makarskih ugostitelja i domacina koji nude usluge smještaja, tako i kod svih bosansko hercegovackih gradana koji planiraju svoje odmore!


Higijena je pola zdravlja, pridržavanje pravila je svakako obavezno!

Božinovic je napomenuo: "Više-manje su se sve zemlje otvorile. Gasiti cemo žarišta gdje se pojave, ali ako imamo lokalna žarišta, ne znaci da se mjere trebaju primjenjivati na podrucju cijele zemlje. Cilj je da se donose izbalansirane mjere, vjerujem da cemo opet pokazati da smo medu najboljima. Ovo nije švedski model, drasticne su razlike u rezultatima izmedu Hrvatske i Švedske. Nema podataka da postoje teže klinicke slike, niti je itko na respiratoru u Hrvatskoj"S tim na umu, pozivamo sve posjetitelje Makarske Rivijere da se pridržavaju pravila i da budu odgovorni prema sebi i drugima - kako bi zadržali pozitivan trend. Trenutno u Makarskoj Rivijieri imamo samo jedan aktivan slucaj zaraze koronavirusom, nadamo se da ce takva statistika potrajati!

#BuditeOdgovorni i poštujte socijalnu distancu, ruke perite redovno i ne dodirujte lice. Kada je potrebno, nosite zaštitne maske i izbjegavajte pretjerano zadržavanje u zatvorenim prostorima u kojima je veci broj osoba. Ako se ne osjecate najbolje, odgodite putovanje i savjetujte se sa svojim lijecnikom. Pratite upute samo iz relevantnih izvora, kao što je koronavirus.hr, ali pratite i upute iz svoje zemlje. Posjet Makarskoj Rivijeri, borove šume i more ce svakako pomoci da malo zaboravite na sve nedace kojima smo svjedocili proteklih mjeseci, ali nemojte ignorirati ovu situaciju. Uživajte, ali budite odgovorni i obazrivi.


All in Makarska Riviera prenosi novosti u svrhu informiranja svih posjetitelja naše web stranice, za eventualne nejasnoce molimo vas da kontaktirate nadležne institucije!


UPDATE 25. lipnja 2020:

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, stožer civilne zaštite donio je odluku o posebnom režimu ulaska u Republiku Hrvatsku. Sve osobe koje ulaze u RH iz BiH, Republike Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije, moraju po ulasku u RH boraviti u samoizolaciji u vlastitom domu, odnosno u drugom odgovarajucem prostoru u vremenskom trajanju od 14 dana od dana ulaska u RH. Odluka se ne odnosi na osobe koje prilikom ulaska u RH tranzitiraju kroz gore navedene zemlje.


01.lipnja

Nakon izolacije i tjedana karantene, odmor i opuštanje na Makarskoj Rivijeri vjerojatno je vaš prvi izbor.

Nakon izolacije i tjedana karantene, odmor i opuštanje na Makarskoj Rivijeri vjerojatno je vaš prvi izbor.

Danas, prvog dana lipnja - hrvatski MUP je izdao priopcenje prema kojem je reguliran ulazak državljanina Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku, omiljenu ljetnu destinaciju.

Andalou Agency (AA) javlja, a prenosi i Life.Ba, da se stranim državljanima, što vrijedi i za državljane Bosne i Hercegovine, dozvoljava ulazak u Hrvatsku ako pokažu dokaz o rezervaciji smještaja.


“Državljanin trece zemlje s reguliranim boravkom u EU može uci u Hrvatsku kada se radi o ekonomskom interesu, s time da je potrebno pokazati, na primjer, poziv privrednog subjekta na sastanak. U navedenu kategoriju spada i dokaz o placenom smještaju ili rezervacija za apartman/hotel, ugovor o paušalnom zakupu prostora u kampu, rezervacija parcele u kampu, najam turistickog broda ili jedrilice, uplaceni ili dogovoreni turisticki obilasci Hrvatske kao i citav drugi spektar turistickih aktivnosti”, naveli su iz MUP-a Hrvatske.

Dostavite svoje podatke i skratite cekanja na granici!

DOSTAVI PODATKE

Kako bi se smanjile gužve na granicnim prijelazima i skratilo vrijeme cekanja za prelazak državne granice koje ce biti produženo zbog prikupljanja dodatnih podataka, preporucuje se stranim gradanima koji namjeravaju boraviti u Republici Hrvatskoj da unaprijed dostave svoje podatke. Web stranica: entercroatia.mup.hr

Web stranica je pristupacnog dizajna i jednostavna za unos podataka, ima obrazac najave dostupan na hrvatskom i engleskom jeziku, a tijekom sljedecih nekoliko dana bit ce dostupna i na brojnim drugim jezicima te ce na istim jezicima putnici dobiti i upute (npr. njemacki, slovenski, madarski, ceški, slovacki, poljski itd., odnosno sve ce biti dostupno na više od 10 razlicitih jezika).


Takoder, putnici koji na taj nadin dostave podatke, na svoju de e-mail adresu povratno dobiti potvrdu o zaprimljenoj najavi te sve potrebne informacije vezano uz upute i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dodatno, MUP napominje: "Putnici koji ne dostave unaprijed svoje podatke putem navedene aplikacije moci ce sve to obaviti i na granicnom prijelazu prilikom ulaska u Hrvatsku, ali ce za njih biti potrebno duže vrijeme cekanja u zasebnoj traci”


DOSTAVI PODATKE PUTEM APLIKACIJE

Ako planirate putovanje na Makarskoj Rivijeri, donosimo vam kratki pregled aktivnosti u kojima cete se osjecati sigurno, daleko od gužvi, u prirodi. Više o takvim aktivnostima procitajte ovdje.


Pretražite našu internet stranicu i za ostale aktivnosti, pješacke rute, preporuke restorana i zanimljivosti koje vas ocekuju na Makarskoj Rivijeri. Takoder, ne zaboravite instalirati našu besplatnu mobilnu aplikaciju All in Makarska Riviera. Android korisnici ju mogu preuzeti ovdje, a iOS korisnici na ovom linku.


Uživajte u odmoru na Makarskoj Rivijeri, budite odgovorni i držite se uputa. Svoje price, fotografije i videa oznacite sa #HomeLandOfSummer i #MakarskaRiviera hashtagovima i pratite nas na Instagramu i Facebooku. Ako želite da objavimo vaša iskustva ili fotografije, oznacite nas! #GoMakarska

All in Makarska prenosi vijesti direktno sa službenih stranica, ali se ovaj tekst može smatrati iskljucivo kao clanak informativnog karaktera i nije službena obavijest Republike Hrvatske. All in Makarska Riviera ne odgovara za eventualne pogreške nastale uputama službenih organa. Preporucamo Vam da kontaktirate direktno i Turisticke zajednice mjesta u koja putujete, kao i da pratite promjene na web stranicama www.koronavirus.hr

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Android-Icon-Makarska-Riviera.png
iOS-Makarska-Riviera.png

Join Our Mailing List