top of page
Modro i zeleno Makarska.png

Modro i zeleno

Već poznate makarske boje imaju i svoj festival

Nakon objave Zadužbine Milana Mladenovića da će se ovogodišnja dodjela nagrade upriličiti u Makarskoj, omiljenom ljetnom domu kultnog glazbenika i autora, iz Makarske nam stiže još jedna glazbena priča. U parku fra Jure Radića, 21. i 22.09. očekuje nas prvo izdanje festivala „Modro i Zeleno“, a prvi dan će predvoditi rock institucija: Partibrejkersi.

PARTIBREJKERS, FOTO Romana Slačala

Artan Lili, Rezerve i Dina Jašari imena su koja već neko vrijeme slove za ozbiljne uzdanice alternativne glazbe, a Pardon, iako bend novijeg datuma, nakon primjećenih nastupa plijene pažnju na punk sceni.

 

Makarski punk- rock romantici Rezerve, nakon hvaljenog i nagrađivanog prvijenca Ravno u zamku, osvojene nagrade Rock&Off i drugog mjesta na banjalučkom Demofestu, upravo pripremaju svoj drugi album čiji ćete dio imati prilike poslušati na ovom nastupu.

 

Artan Lili su fantastična noise-pop atrakcija, a to potvrđuje i osvajanje upravo nagrade Milan Mladenović 2019. Njihova pjesma Ako ostanemo tu kao novitet je zasjela na prvo mjesto liste Diskomera Studija B, što je prije njih pošlo za rukom samo Bijelom Dugmetu, EKV i grupi Kal.

Dina Jashari je prošlogodišnja dobitnica nagrade Milan Mladenović, a na ovom festivalu ima još jednu priliku pokazati zašto se o njoj tako često priča. Na istoj pozornici sa Partibrejkersima, ova četvorka će rasplesati zeleni makarski park, smješten u centru grada – nadomak obale. Zaista, modro-zelena rock poslastica!

VOJKO Makarska.jpg

Drugi dan festivala, na pozornici su Vojko V, Hiljson Mandela, Djeca! i Ki Klop.

 

Hiljson Mandela je u zadnjih nekoliko godina postao pravi hit na sceni. Početkom svibnja 2022. Hiljson Mandela objavio je “Mandela Effect”, svoj prvi solo album koji ubrzo dobiva epitet jednog od ponajboljih domaćih trap albuma ove godine. Album je poharao streaming liste u Hrvatskoj u manje od 24 sata od objave, a u samo nekoliko tjedana od objave, Hiljson Mandela se s čak pet pjesama našao u cijenjenoj Top 25 listi Billboard Croatia Song charta, čime je postao i prvi hrvatski izvođač koji je ostvario ovaj uspjeh.

Vojka V zaista ne treba posebno predstavljati, ali nije zgorega spomenuti da je za svoj prvi samostalni album osvojio čak 3 nagrade Porin, zasjeo na vrhove gotovo svih top-lista, a iako kaže da je satran i ne može više, u svoje nastupe daje uvijek 120%.

 

Makarska će sigurno biti zagrljena u dobroj glazbi, a osim Vojka i Hiljsona za to će se pobrinuti i Djeca!, zagrebački grunge rock duo, te inde-alt-pop grupa Ki Klop.

 

O nastupu bend Djeca!, nominirani za Rock&Off izvođača godine, Zoran Tučkar (Ravno do dna) kaže: „… nastup obilježen vatrometom psihodeličnim, drum’n’bass i electro punk zvukovljem koje je djelovalo uzbudljivo, kao da je stiglo iz budućnosti i koje vam naređuje da dođete na njihov sljedeći nastup i željno iščekujete sljedeći singl.”

 

Indie-pop sa primjesama plesnog elektro diska, zanimljivi performans u obliku glazbene duodrame u Makarski park donose Luka i Jakov iz benda Ki Klop. 

„No, nije samo glazba ono što čini ovu manifestaciju posebnom. To je i sami duh Makarske, taj najveći mali grad na svitu, sada postaje domaćin glazbenim prvacima. Grad koji je uvijek živio u ritmu mora, sada prigrljuje ritmove rocka, punka, popa i alternativne glazbe, stvarajući sinergiju koja se rijetko viđa. Tijekom ovih dvaju dana, dok glazba bude odzvanjala među kamenim kućama, osjećat ćete kako se prošlost i sadašnjost stapaju, kako granice između različitih generacija i žanrova postaju maglovite. Uz svaku izvedbu, sjećanja na Milanovu nezaboravnu karijeru postaju sve prisutnija, podsjećajući sve posjetitelje na moć glazbe da premosti vremenske i geografske razlike.“ – festival najavljuje direktor TZ Makarska, Jadran Puharić.

 

Dodjela nagrade Milan Mladenović održati će se 21. rujna u Malakološkom muzeju Makarska, čime će i početi dvodnevno slavlje rođendana kultnog frontmena EKV-a. Modro i zeleno naslov je i pjesme sa albuma Ekatarina Velika, koja je (vjerojatno i velik dio pjesama s tog albuma) napisana upravo u Makarskoj. Zabilježite 21. i 22. rujna: Modro i zeleno, festival u organizaciji Turističke zajednice i Grada Makarske za koji ne trebate ulaznicu, i svi koncerti su besplatni!

Fotografije: Partibrejkers - Romana Slačala; Vojko V - PR

bottom of page